Secretarul de stat Ilan Laufer a publicat pe pagina sa de Facebook noutati privind implementarea programului Start-up Nation Romania, care ar urma sa acorde noilor antreprenori pana la 200.000 RON (aprox 44.000 EURO) nerambursabili.
Conform prezentarii programului, inscrierile ar urma sa inceapa in luna mai a acestui an, iar evaluarea proiectelor ar trebui sa se finalizeze pana in luna iulie. Tot din prezentare reiese faptul ca ajutorul de stat este conditionat de creerea unui loc de munca, iar bugetul alocat va ajunge pentru 10.000 de start-up-uri/an.
În proiect sunt eligibile firmele înființate după 30 ianuarie 2017, iar acestea pot participa o singură dată. Domeniile de activitate care vor primi cel mai mare număr de puncte vor fi IT, producție, industriile creative (sănătate și educație), serviciile și comerțul.
Vor fi eligibile, atat cheltuieli pentru investitii in active corporale (echipamente, computere, masini, utilaje etc), cat si necorporale (salarii, chirii, spatii de lucru, pagina web etc). Un element de noutate il prezinta eligibilitatea cheltuielii privind TVA-ul nedeductibil.
Din discutiile informale de pana acum, cheltuielile eligibile cu salariile vor fi plafonate in limita salariului mediu pe economie sau a salariului minim, dupa alte discutii, insa ramane de vazut ce vor prevedea exact normele de aplicare si procedura de implementare.
Decontarea cheltuielilor se va face pe principiul cererii de plata. Aceasta ar insemna posibilitatea ca antreprenorul sa vina cu facturi neplatite de la furnizori si sa i le achite statul.
Punctajul minim acceptat pentru a fi luata in calcul o firma este de 50 de puncte. Firmele din productie si din programare IT vor primi 40 de puncte, industriile creative (fara programare IT) vor avea 35 de puncte, serviciile – 30 de puncte, iar comertul si alte activitati – 25 de puncte.
De asemenea, firmele care vor crea 2 locuri de munca in total (fata de 1 minim obligatoriu) vor primi 20 de puncte in plus. Se aloca 25 de puncte daca acele 2 locuri de munca sunt destinate persoanelor din categorii defavorizate, sau 20 de puncte daca un singur loc de munca este creat pentru aceasta categorie de persoane.
Pentru a obtine alte 10 puncte, trebuie ca investitiile in echipamente tehnologice si software sa reprezinte minim 50% din total.
Gradul de inovatie al investitiei se puncteaza cu 5 puncte.
Leave a reply