
-
Domeniul de activitate al solicitantului
Exista afaceri, in special in domeniul serviciilor, care pot fi realizate folosind in principal resursa umana, si aici nu discutam doar despre perioada de implementare a proiectului, ci despre firmă, in evolutia sa pe parcursul primilor 1-3 ani. In conditiile in care TVA-ul care urmeaza sa fie colectat de la clienti ar fi mult mai mare comparativ cu TVA-ul cheltuit, nu este obligatoriu, pentru a fi rentabil, ca societatea sa fie platitoare de TVA.
Daca insa vorbim despre societati care folosesc materie prima, consumabile si au numeroase cheltuieli ce sunt purtatoare de TVA, evident, este mult mai rentabil ca acestia sa opteze sa fie platitoare de TVA.
-
Volumul de vanzari
Indiferent de decizia ta, in momentul in care incasarile societatii vor totaliza 65.000 EURO sau 220.000 lei, societatea va deveni platitoare de TVA. In anticiparea momentului, poate e mai intelept sa ai TVA de recuperat din cheltuielile de pe proiect, daca vei estima ca vei avea o cifra de afaceri mare intr-un termen scurt de la demararea afacerii.
-
Viitorii clienti
Daca piata ta va fi compusa in principal din persoane juridice din Romania, acestia pot prefera, in anumite situatii, sa lucreze cu societati platitoare de TVA, pentru ca il pot deduce, in detrimentul celor neplatitoare. Daca, in schimb, vei lucra cu societati din afara tarii, dar provenind din UE, poti deveni platitor de TVA intracomunitar, iar facturile pe care le vei emite catre acestia nu vor fi purtatoare de TVA. O alta categorie de potentiali clienti este reprezentata de persoanele fizice, care, in conditiile in care nu vor putea deduce TVA-ul pentru produsele/serviciile cumparate, s-ar bucura de o reducere de pret.
-
Din perspectiva finantarii prin programul Start-up Nation
Conform ultimelor informatii, societatile care nu sunt platitoare de TVA, pentru care aceasta cheltuiala este nedeductibila, vor putea plati si aceasta chetuiala din finantarea nerambursabila, in vreme ce societatile care sunt inregistrate in scopuri de TVA vor trebui sa suporte aceasta cheltuiala din buzunarul propriu. Evident, TVA-ul platit catre furnizori nu reprezinta o suma de bani aruncata pe geam, ci poate fi dedusa din incasari ulterioare sau rambursarea TVA poate fi solicitata direct de la ANAF.
Oricat de mult ne-am dori sa elaboram o reteta simpla de urmat pentru potentialii beneneficiari ai programului, decizia este intr-adevar extrem de complexa si, evident, specifica fiecarui domeniu de activitati si beneficiar.
[/vc_column][/vc_row]
Leave a reply